Vad är dans- och rörelseterapi?

Dans- och rörelseterapi är en expressiv terapiform där vi arbetar terapeutiskt med kropp och rörelse. I dans- och rörelseterapi handlar det om att ord och tankar ska få komma ut i rörelse och få ett kroppsligt medvetet uttryck.

Det pågår ständigt olika mentala, kroppsliga och emotionella processer inom oss människor och genom dans- och rörelseterapi ökar medvetenheten om sambandet mellan dessa olika processer. Dans- och rörelseterapi stöttar och integrerar kognitiva, kroppsliga, emotionella och sociala funktioner.

Vi kommunicerar med det talade ordet och även med vår kropp och vår energi. Kroppen kommunicerar det som vi lärt oss att glömma. När vi dansar och rör oss får vi bättre kontakt till vår kropp, upplevelsen av den egna kroppen har en direkt koppling till hur vi upplever oss själva.

I kontakten med vår kropp får vi tillgång till oss själva, blir mer närvarande, märker vår energi och får tillgång till kroppens inneboende resurser.

För vem och varför?

Det är naturligt för kroppen att röra sej och uttrycka sej men av olika anledningar håller vi ofta oss själva och vår kraft tillbaka. Det kan vara av rädsla för att ta för stor plats, göra fel, att inte passa in eller att vara för mycket. Dansterapi är en väg till kroppskännedom och självkännedom. Tankar och ideér om oss själva samt olösta emotionella processer blir efter tid till mönster som manifesterar sig i kroppen i form av spänningar och blockeringar. När vi blir medvetna om dessa mönster genom rörelse och fokus på kroppen öppnar det upp för möjlighet till förändring.

Dansterapi kan behandla olika typer av problematik som t.ex. relationsproblem, stress, ångest, oro, depression, negativ kroppsuppfattning och olika typer av missbruk. Dansterapi kan också vara en väg när det är svårt att sätta ord på tankar och känslor. Det kan också vara ett sätt att hålla sig grundad och centrerad i sin kropp, såväl som i sitt sinne.

Det krävs inga danskunskaper för dansterapi, bara en vilja och öppenhet till att använda kroppen. Det handlar om att lyssna på kroppen och känslan, att märka rörelsen och låta den komma till uttryck i dansen. Den autentiska dansen har en välgörande och läkande funktion.

Dansterapi kan utföras individuellt såväl som i grupp.

Så går en session till

En session inleds alltid med att klienten/du får berätta vad du behöver hjälp och stöd med och vi kommer överens om vad vi ska arbeta med och fokusera på. Därefter kommer vi att jobba mer kroppsligt, vilket innebär att vi gör enkla kroppsövningar som är grundande och stöttar kontakten till kroppen. Jag kommer att guida och stötta dig i din process. Jag använder mig av musik för att stötta och inspirera, klienten kan också få uttrycka sig genom att måla, göra en bild, allt vi gör är ett uttryck av oss själva. Sessionen avslutas med reflexion där du får sätta ord på din upplevelse. 

Hur ofta och hur många gånger som man ses varierar beroende av klientens problem och behov. Vi kommer överens om när vi ska ses och hur vi lägger upp sessionerna. En session varar i ca. 60 minuter. Det är lämpligt med klädsel som du känner dig bekväm och fri att röra dej i.

Dansterapi i grupp går till på liknande sätt där var och en av deltagarna får berätta vad som är aktuellt för dom och vad dom vill fokusera på. När man har en gruppsession har man ofta ett gemensamt tema som var och en i gruppen får undersöka sitt förhållande till. När man arbetar i grupp så har deltagarna varandra att spegla sej mot. Mötet och kontakten med andra väcker ofta upp olika känslor inom oss och i en trygg och accepterande miljö får man möjlighet att undersöka och uttrycka det som man kommer i kontakt med.

Senaste nytt

Retreathelg för kropp och själ på Kullåkra Gård i Juni 2024

Välkommen till ännu en helgretreat med dans, guidade övningar och samtal i en lugn, trygg och tillåtande miljö på vackra Kullåkra Gård (Österlen). Jag leder retreaten tillsammans med min danska kollega Mette Hemsø Ørbæk. Ledord för helgen är kontakt och närvaro i relation och samklang till oss själva, varandra och vår omgivning. För mer information följ länken här.

Dans-och rörelseterapi individuella sessioner 2024

Jag har lediga tider och tar emot nya klienter för individuella sessioner.

Välkommen att höra utav dej om du har frågor, undrar över något eller vill boka tid för en ”prova på” session.

Dans-och rörelseterapi i grupp Våren 2024

Jag kommer i vår att ha gruppsessioner fem fredagkvällar på Ayurvediskt center i Malmö.

Min intention är att skapa ett tryggt rum där du kan känna dej välkommen precis som du är och ge plats och utrymme till det som behöver uppmärksammas i dej, stort som smått.

Vi samtalar och vi utforskar teman och frågeställningar genom dans och rörelse, vi tränar oss på att lyssna på känslan, impulser och rörelsen inifrån vår kropp. För mer information följ länken här.

 

Birgitta Ahlsell

Certifierad kroppspsykoterapeut och certifierad dans- och rörelseterapeut
 
Go to top
JSN Ferado 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework